TechTeam Community: Αναγνώριση κινητήρα - TechTeam Community

Jump to content

Forum Ηλεκτρολογία

Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται σε αυτό το forum θα πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.
Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Αναγνώριση κινητήρα χωρίς ταμπελάκι Αξιολόγηση θέματος: -----

#1 User is offline   billy the kid 

• Group: Μέλη
  • Εγγραφή 24/01/2006

Δημοσιεύτηκε 22/02/2012 - 20:37

Παιδιά καλησπέρα, μου έχει τύχει μοτέρ που χρειάζεται inverter αλλά δεν έχει ταμπελάκι επάνω του, η μάρκα όμως είναι siemens. α watt μπορώ να τα βρώ μετρώντας το ρεύμα λειτουργίας αλλά πώς μπορώ να ξέρω στοιχεία όπως τι τάσεις δέχεται στα τυλίγματα, είναι συνδεμένο 400V Y, αλλά πώς γνωρίζω εάν έχει 230Δ ή είναι 400/660 και αντί για αστεροτρίγωνο το εκκινεί απευθείας? Μπορούσα να πάρω 3φασικής εισόδου inverter ώστε να μου βγάλει 3*400 έξοδο, αλλά είναι πιο ακριβό και θα το έβαζα μόνο αν δεν μπορούσα να βγάλω άκρη.
Επίσης μου έτυχε και μια ιστορία σε ένα θερμοκήπιο, όπου ο ιδιοκτήτης μου παρήγγειλε ένα inverter για έναν ανεμιστήρα. ην επόμενη μέρα του το πηγαίνω (μου είχε βγάλει φωτό το ταμπελάκι του μοτερ) και του λέω που είναι ο πίνακας να στο τοποθετήσω, δεν πειράζει μου λέει θα το συνδέσει ένας φίλος ηλεκτρολόγος που μου έχει συνδέσει τα πράγματα εδώ. Επειδή εκεί που το έδωσα είναι μικρή κοινωνία και τυχόν μαλακία μπορεί να την χρεώνανε σε ελατωματικό inverter, του λέεω δεν πειράζει όταν είναι να στο συνδέσει ο ηλεκτρολόγος θέλω να είμαι μπροστά, οκ μου λέει να τον φωνάξουμε έρχεται ένας "πιτσιρικάς" 2-3 χρόνια μικρότερος απο μένα (γύρω στα 25) μου λέει να σου δώσω μια καρτούλα μήπως με χρειαστείς, δώσε του λέω ρε μάγκα, μου δίνει και η καρτούλα γράφει ηλεκτρικές εγκαταστάσεις-αυτοματισμοί, ε λέω τσάμπα ήρθα θα ξέρει το παιδί. ον βλέπω βγάζει το ρελέ βάζει το inverter, συνδέει είσοδο-έξοδο και μου λέει πατάω? :woot: :woot: :woot: του λέω το μοτέρ δεν το έχω αλλάξει, τι εννοείς μου λέει? :bam: μαστορά του λέω έχεις δεί το ταμπελάκι του μοτέρ? ι να το κάνω μου λέει αφου το είδες εσύ και έφερες το ανάλογο inverter... έχεις ξανασυνδέσει inverter του λέω δε μπορεί? ου λέω το μονοφασικό inverter βγάζει 3*230 έξοδο, οπότε αφου το λειτουργείς με 400V πρέπει να αλλάξεις την σύνδεση στο μοτέρ ώστε να δεχθεί 230V και με ρωτάει, είσαι σίγουρος? Αφού επακολούθησαν μερικές χριστοπαναγίες, νευρίασα τόσο που δεν του εξήγησα τίποτα, τον έδιωξα και το σύνδεσα μόνος μου.... Α τον ρώτησα αυτο το "αυτοματισμοί" στην κάρτα περιλαμβάνει και τα inverter όχι μου λέει αυτα τα συνδέεουν ηλεκτρονικοί κανονικά, μετά απο αυτή τη φράση τον έδιωξα............ * ο μοτέρ αυτό ήταν 230Δ/400Υ.
Μου λέει κάποιος φίλος μην κράζεις συναδέλφους στο φόρουμ, αλλά ρε φίλε εμείς μ@...κες είμαστε που το ψάχνουμε? Χίλιες φορές εαν δεν ξέρεις κάτι να ρωτήσεις εδώ στο φόρουμ και υπάρχουν πολλοί ικανοί, έμπειροι και πάνω απ όλα πρόθυμοι άνθρωποι να σε βοηθήσουν. Εγω προσωπικά έχω βοηθηθεί πάρα πολύ απο το φόρουμ, απο όταν ακόμη ήμουν φοιτητής εδώ και κανα 6άρι χρόνια, Ευχαριστώ και πάλι όλους σας για την γνώση και την βοήθεια που προσφέρετε!
0

#2 User is offline   xrhstosmp 

• Εγγραφή 16/01/2008

Δημοσιεύτηκε 22/02/2012 - 20:44

εαν τωρα ειναι συνδεδεμενο στα 400ν Υ σημαινει πως ειναι 230Δ/400Υ. ενα μοτερ 400Υ/690Δ αν το δουλεψεις με πληρη φορτιο στον αστερα θα παραδωσει πνευμα συντομα.οποτε κατα 99% ειναι 230Δ/400Υ.
1

0

#3 User is offline   billy the kid 

• Εγγραφή 24/01/2006

Δημοσιεύτηκε 22/02/2012 - 21:14

Έχεις δίκιο, χαζομάρα είπα, αν ήταν 400/690 θα το είχε τρίγωνο για απευθείας αλλιώς εκκίνηση Υ-Δ (400Υ-690Δ δεν νομίζω να είχε νόημα).... είναι 3hp οπότε είναι μάλλον 230Δ/400Υ. Επίσης μερικά ταμπελάκια γράφουν μόνο 400Δ ή 400Δ/230Υ... Επίσης εαν το μοτέρ δεν έχει ταμπελάκι κ είναι συνδεμένο Δ στα 400ν πώς μπορείς να είσαι σίγουρος 100%?

This post has been edited by billy the kid: 22/02/2012 - 21:17

0

#4 User is offline   le_grekk 

• View gallery
  • Εγγραφή 11/01/2010

Δημοσιεύτηκε 22/02/2012 - 21:46

Καλησπέρα κυριοι

Καθώτι είμαι 25 χρονών ηλεκτρολόγος, ανεργος :p αλλά οχι ο παραπάνω, έχω μια μαλλον χαζή ερώτηση:
Bill πως θα υπολογίσεις την ισχυ αν μετρήσεις το ρεύμα; Ξέρεις το συνφ; αφου δεν έχεις το ταμπελάκι.

Ξεχνάω κάτι;

Υ.Γ. Μακάρι να είχα και εγώ το θράσος να κάνω αυτό που έκανε και ο "πιτσιρικας" που αναφέρεις αλλα πιστεύω οτι κανεις δεν θα με εμπιστευτει λόγω της ελλειψης εμπειρίας......... Posted Image
0

#5 User is offline   xrhstosmp 

• Εγγραφή 16/01/2008

Δημοσιεύτηκε 22/02/2012 - 21:57

230Υ/400Δ ...:rotfl: ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ να υπαρχει στην αγορα τετοιο πραγμα.....:whistle: αν γραφει μονο 400Δ ειναι υποχρεωτικα και 690Υ απο κατασκευης. εκτος και αν ιδη ειναι συνδεδεμενος εσωτερικα και βγαζει μονο 3 ακρα αντι για 6.

1

0

#6 User is offline   jimmy_66 

• Εγγραφή 26/09/2010

Δημοσιεύτηκε 22/02/2012 - 23:33

View Postbilly the kid, on 22/02/2012 - 21:14, said:

.... είναι 3hp οπότε είναι μάλλον 230Δ/400Υ.

Στο παρακάτω αρχείο φαίνονται ισχύς 2.2 Kw στα 230/400 ή στα 400/690
Απ΄ότι βλέπεις, για να μαντέψεις την τάση, είναι κάπως δύσκολο.
Tο καλύτερο βέβαια, μιας και δεν υπάρχει το ταμπελάκι, είναι να ξέρεις:
Tον αρ. στροφών του κινητήρα και
την διάμετρο του άξονα ( έχει άμεση σχέση με την ισχύ).

Συνημμένα αρχεία

Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός � .Ε
Συντηρητής Γ΄ 200KW
0

#7 User is offline   E-lectron 

• Group: Super Moderators
  • Εγγραφή 18/05/2004

Δημοσιεύτηκε 23/02/2012 - 16:27

Και για όσους έχουν απορίες σχετικά με θέματα συνδεσμολογίας τριφασικών κινητήρων επισυνάπτω το παρακάτω χρήσιμο pdf.

Συνημμένα αρχεία

tech-no-logical world
1

#8 User is offline   tasos01 

• Εγγραφή 20/04/2009

Δημοσιεύτηκε 23/02/2012 - 20:19

View PostE-lectron, on 23/02/2012 - 16:27, said:

Και για όσους έχουν απορίες σχετικά με θέματα συνδεσμολογίας τριφασικών κινητήρων επισυνάπτω το παρακάτω χρήσιμο pdf.

Είναι κατατοπιστικό, πολύ καλό.:handshake:
tasos
0

Share on Facebook

Share on Tumblr

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα
0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 κρυφά μέλη