TechTeam Community: HOWTO:Εγκατάσταση Ubuntu σε εξωτερικό σκληρό - TechTeam Community

Jump to content

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

HOWTO:Εγκατάσταση Ubuntu σε εξωτερικό σκληρό Αξιολόγηση θέματος: ***** 4 Ψήφοι

#1 User is offline   Fangel 

• Group: Μέλη
  • Εγγραφή 08/12/2003

Δημοσιεύτηκε 14/05/2006 - 17:14

Σήμερα δοκίμασα να εγκαταστήσω το Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) στον εξωτερικό σκληρό με επιτυχία thumbs-up.gif οπότε και παραθέτω εδώ την διαδικασία με όσο πιο απλά λόγια μπορώ μήπως βοηθήσει κάποιον(μοιάζει αρκετά με την διαδικασία του Fedora που έχω σε άλλο post). Εδώ δούλεψα με το CD εγκατάστασης καθώς και με το LiveCD αλλά λογικά το ίδιο μπορεί να γίνει με το CD εγκατάστασης με linux rescue
1.Αρχικά ξεκινάμε την εγκατάσταση γράφοντας:
linux expert
Έτσι, θα μπορέσει να "δει" τον εξωτερικό σκληρό και να κάνει την εγκατάσταση εκεί. Όταν μας το ζητήσει επιλέγουμε το partition του εξωτερικού σκληρού και κάνουμε κανονικά την εγκατάσταση.
2.Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση βάζουμε το live CD του Ubuntu Breezy Badger και περιμένουμε να φορτώσει. Σκοπός μας τώρα είναι να φτιάξουμε ένα δικό μας initrd image για να μπορούν οι drivers για τον εξωτερικό σκληρό, καθώς και η αναγνώριση των διαμερισμάτων που αυτός περιέχει (όπου εδώ υπάρχει και το διαμέρισμα / που περιέχει την εγκατάσταση) να φορτώνονται πριν από όλα.
3.Ανοίγουμε κονσόλα και παίρνουμε δικαιώματα root:
sudo su -

4.Κάνουμε edit το αρχείο /etc/mkinitramfs/modules (π.χ. με gedit /etc/mkinitramfs/modules) και προσθέτουμε τα εξής modules:
ehci-hcd
usb-storage
scsi_mod
sd_mod

Αυτά είναι απαραίτητα για την αναγνώριση του εξωτερικού σκληρού.
5.Στη συνέχεια δίνουμε την εντολή:mkinitramfs -o [όνομα_αρχείου.img] media/usbdisk/lib/modules/2.6.12-9-386
όπου:
όνομα_αρχείου.img είναι το initrd image αρχείο που θα φτιάξουμε
media/usbdisk/lib/modules/2.6.12-9-386 η διαδρομή για τον kernel της εγκατάστασης του Ubuntu στον εξωτερικό σκληρό(media/usbdisk είναι το directory που το LiveCD του Ubuntu έκανε mount το root partition της εγκατάσταστης στον εξωτερικό σκληρό και 2.6.12-9-386 η έκδοση του kernel για τον οποίον θέλουμε να φτιάξουμε το initrd image)
6.Αφού φτιάξουμε το αρχείο με επιτυχία, φτιάχνουμε ένα directory σε ένα partition του εσωτερικού σκληρού μας με όνομα π.χ. linux(εγώ έφτιαξα έναν φάκελο linux στο partition C: που βρίσκονται και τα Win - ναι έχω και από αυτά blush.gif ) με
mkdir /media/C/linux
7.Αντιγράφουμε στον φάκελο που φτιάξαμε μόλις, τον kernel και το νέο initrd image file με:
cp /boot/vmlinuz-2.6.12-9-386 /media/C/linux
και
cp όνομα_αρχείου.img /media/C/linux
8.Κάνουμε edit το αρχείο grub.conf με
gedit /media/usbdisk/boot/grub/grub.conf
και διορθώνουμε την καταχώρηση που έχει κάνει το Ubuntu κατά την εγκατάσταση ως εξής:
To root να είναι το εσωτερικό partition που έχουμε τον φάκελο linux με το αρχείο του πυρήνα, σε εμένα: root (hd0,0)
H γραμμή που αφορά τον kernel να είναι:kernel /linux/vmlinuz-2.6.12-9-386 root=/dev/sda8
όπου /dev/sda8 το partition που είναι η εγκατάσταση
και η γραμμή για το initrd image αρχείο:initrd /linux/όνομα_αρχείου.img
Αποθηκεύουμε τις αλλαγές στο αρχείο και επανεκκινούμε επιλέγοντας την νέα καταχώρηση.
Τα παραπάνω για εμένα δουλέψαν άψογα για το Ubuntu 5.10 Breezy Badger. Λογικά θα δουλέψουν και για άλλες διανομές με τη διαφορά ίσως της εντολής mkinitramfs που σε κάποιες διανομές είναι mkinitrd.
Ελπίζω να βοηθάει κάποιους icon_smile.gif wink2.gif

This post has been edited by Fangel: 14/05/2006 - 17:25

Don't submit to stupid rules, Be yourself and not a fool,
Don't accept average habits, Open your heart and push the limits

Know thy self ...
0

#2 User is offline   Anounakis 

• Εγγραφή 14/08/2006

Δημοσιεύτηκε 12/09/2006 - 17:46

Έκανα εγκατάσταση το Untubu 6.06
στον εξωτερικό μου δίσκο (USB)

Μετά όμως την εγκατάσταση κατά την επανεκίνηση
μπήκε κατευθείαν στα win

Του έδωσα εκίνηση από τον εξωτερικό και μου έβγαλε μήνυνα

grub
error 17

Το gurb αρχείο ειναι το αντίστιχο του boot.ini αν δεν κάνω λάθος
αλλα προηγείτε κατά την εκίνηση του συστήματος.

Γιαυτό στο άλλο pc όπου έβαλα το Fedora
κατά την εκινηση πρώτα ανοίγει η επιλογή Fedora Linux ή άλλο OS
και αν επιλέξω άλλο τότε το boot.ini ----> win (xp , 98 ...)

Μήπως φταίει ότι κατά την εγκατάσταση

Αυτό το : WARNING : This will destroy all data on any partition...

με έκανε και γύρισα πίσω

και από

αλλαξα σε αυτό

Edit by fog:
Παρακαλώ να δίνετε τα screenshots σε μορφή thumbnail ώστε να είναι ευκολότερη η ανάγνωση του
μηνύματος και να μπορούν άτομα με αργές συνδέσεις να διαβάζουν τις σελίδες του forum

This post has been edited by fog: 12/09/2006 - 18:37

....
0

#3 User is offline   babis85 

• Group: Moderators
  • Εγγραφή 05/12/2003

Δημοσιεύτηκε 12/09/2006 - 18:24

Check this out.

0

#4 User is offline   Fangel 

• Εγγραφή 08/12/2003

Δημοσιεύτηκε 12/09/2006 - 18:42

Δεν φταίει αυτό που δείχνεις στις φωτογραφίες (παρεμπιπτόντως, καλύτερα να τις μικρύνεις ή να τις ανεβάσεις π.χ. στο http://reg.imageshack.us/ και εδώ να βάλεις link ή thumbnail).
Δεν κατάλαβα ακριβώς το πρόβλημα:σου βγάζει το μενού του grub και φορτώνει κανονικά τα win αλλά όχι το ubuntu;Όταν λες "Του έδωσα εκίνηση από τον εξωτερικό και μου έβγαλε μήνυνα" εννοείς από το BIOS?
Αν κάνεις ότι λέει ο οδηγός δεν χρειάζεται να κάνεις τέτοια ρύθμιση. Το μόνο ίσως που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το ότι πρέπει να κάνεις εγκατάσταση του GRUB στον εσωτερικό σκληρό έτσι ώστε να είναι ο default bootloader. Δεν θυμάμαι ακριβώς την διαδικασία εγκατάστασης του Ubuntu αλλά λογικά πρέπει να σε ρωτάει που θέλεις να τον εγκαταστήσεις.. Αν όχι πρέπει να το κάνεις manually από το livecd.
Επίσης, για την εγκατάσταση του 6.06 είδα ότι χρειάζεται ένα ακόμα βήμα, μετά το 4 και πριν το 5 είναι(ήθελα να κάνω και update τον οδηγό - έτσι την έκανα και σε μένα). Πρέπει να κάνεις
Γραμμή εντολών
gedit /etc/mkinitramfs/initramfs.conf

και να προσθέσεις τη γραμμή
WAIT=12
στην αρχή του αρχείου. Μετά συνεχίζεις κανονικά τα βήματα.
Είσαι σίγουρος ότι τα έκανες με τα σωστά partition,σωστό όνομα αρχείου του kernel κλπ για το σύστημά σου;

This post has been edited by Fangel: 12/09/2006 - 18:55

Know thy self ...
0

#5 User is offline   Anounakis 

• Εγγραφή 14/08/2006

Δημοσιεύτηκε 12/09/2006 - 20:09

Όχι δεν βγάζει καθόλου το grub

κατευθείαν το boot.ini

Όταν λέω εκίνηση από εξωτερικό ενοώ από το BIOS
αλλά όχι από την γνωστή είσοδο στο setup του BIOS
αλλά από menu επιλογών εκίνησης που υποστιρίζει

Press F2 for BIOS setup
Press F11 for Boot menu κάπως έτσι...

Είχα διαβάσει το κείμενο που παραθέτεις στην αρχή
πριν κάνω εγκατάσταση
αλλά όπως μπορείς να δεις στην φώτο
το untubu έβλεπε κανονικά το δίσκο ακόμα και κάποια άλλα usb
οπότε δεν προχώρισα στην διαδικασία που παραθέτεις.

Ερώτηση άκρως κρίσιμη...
Όπως έχω πεί σε άλλο post σε αυτό το pc τρέμουν τα χέρια μου όταν πάω να κάνω το οτιδήποτε.
Μια αλλαγή στα partitions που μπορεί να γίνει με ένα - δύο κλικ θα είναι καταστροφική.
Αν ξανακάνω την εγκατάσταση όπως στην εικόνα 2
απλώς δηλώνω τους δίσκους ή και τους αλλάζω ?????????

το fdisk μου επιστρέφει

root@ubuntu:~# fdisk -l

Disk /dev/hda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 10264 82445548+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 10265 30401 161750452+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 10265 30401 161750421 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 26484 212732698+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 26485 30401 31463302+ 83 Linux

και υπάρχει και άλλος ένας sata που από restart δεν εμφανίζετε μόνο από κλείσιμο και ξαναάνοιγμα
αλλά αυτό είναι μιά άλλη ιστορία και δεν επιρεάζει την παρούσα κατάσταση... pc.gif pchammer.gif

Υ.Γ.

Συγνώμη για το μέγεθος των εικόνων vava.gif
απλώς δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς γίνετε η διαδικασία thumbnail scratch_one-s_head.gif

Προσπάθησα τουλάχιστον μειώνοντας το μέγεθος από 500kb των png σε 100 των jpg cry4.gif

....
0

#6 User is offline   Fangel 

• Εγγραφή 08/12/2003

Δημοσιεύτηκε 13/09/2006 - 10:49

Θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ την διαδικασία για το Ubuntu 6.06 και συγκεκριμένα για το σύστημά σου. Αν κάνεις την εγκατάσταση, όπως, στην εικόνα 2 (από την στιγμή που δεν έχεις επιλέξει διαμόρφωση) απλά του λες που να τους προσαρτήσει, δηλαδή που θα μπορείς να τους βλέπεις. Αφού, όμως, είναι σημαντικό να μην τους πειράξεις και για να αποφύγεις ακόμα και απροσεξία καλύτερα κάντο όπως στην εικόνα 3.. Επίσης, δεν ξέρω πόση μνήμη έχεις (λογικά πολύ αφου το χρησιμοποιείς για music production από ότι καταλαβαίνω - Logic Platinum? wink2.gif ) αλλά θα μπορούσες να φτιάξεις ένα partition στον εξωτερικό σκληρό για swap. Στα βήματα τώρα:
01) Εγκατάσταση του Ubuntu, όπως το έχεις στην εικόνα 3, στο sda2 (εκτός αν φτιάξεις και swap οπότε θα μπεί και αυτό κάπου π.χ. στο sda3)
02) Reboot με το CD μέσα και βρισκόμαστε πάλι σε γραφικό περιβάλλον αλλά τώρα υπάρχει εγκατάσταση στο sda2 (δηλαδή αν πας στο /media/usbdisk/ - εκεί κατά πάσα πιθανότητα θα σου έχει κάνει mount το partition - θα δεις κανονικά αρχεία και φακέλους π.χ. /usr /bin κλπ.
03) Κάνουμε edit το αρχείο /media/usbdisk/etc/mkinitramfs/modules π.χ. με
Γραμμή εντολών
sudo gedit /media/usbdisk/etc/mkinitramfs/modules

και προσθέτουμε τα εξής modules:
ehci-hcd
usb-storage
scsi_mod
sd_mod

Αυτά είναι απαραίτητα για την αναγνώριση του εξωτερικού σκληρού.
04) Κάνουμε edit το αρχείο initramfs.conf με
Γραμμή εντολών
sudo gedit /media/usbdisk/etc/mkinitramfs/initramfs.conf

και προσθέτουμε τη γραμμή
WAIT=12
στην αρχή του αρχείου. Αν έχεις σχετικά καινούριο σκληρό, τα 12 δευτερόλεπτα ίσως να είναι πολλά αλλά για να είσαι σίγουρος αφησέ τα.
05) Εκτελούμε την εντολή

Γραμμή εντολών
mkinitramfs -o UbuntuUSB.img media/usbdisk/lib/modules/2.6.15-23-386

(σιγουρέψου για την έκδοση του πυρήνα με ένα uname -r)H εντολή θα σου δημιουργήσει το αρχείο UbuntuUSB.img
06) Εγκατάσταση-επαναφορά του Grub. Δες το link που έδωσε ο babis85.
07) Αλλάζουμε την καταχώρηση που έχει για το Ubuntu στον grub. Έτσι ώστε στο αρχείο /media/usbdisk/boot/grub/menu.lst να είναι
root (hd0,0)
kernel /linux/vmlinuz-2.6.12-9-386 root=/dev/sda2
/linux/UbuntuUSB.img

08) Αντιγράφουμε το αρχείο UbuntuUSB.img και τον πυρήνα που (λογικά) βρίσκεται στο /media/usbdisk/boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 σε ένα φλασάκι ή κάπου στον εξωτερικό σκληρό που να μπορείς να δεις από windows (αντί αυτού στον οδηγό περιγράφω πως να αντιγράψεις κατευθείαν τα αρχεία στον εσωτερικό σκληρό που έχεις και τα win αλλά είπαμε εδώ να μην το πειράξουμε καθόλου εκείνο το partition)
09) Κάνουμε επανεκκίνηση και ξεκινάμε Windows (αν θα έχει μπει ο grub σωστά θα δεις το μενού του και θα τα επιλέξεις)
10) Φτιάχνουμε έναν φάκελο στο C: με όνομα linux και εκεί μέσα αντιγράφεις το αρχείο UbuntuUSB.img και vmlinuz-2.6.15-23-386
11) Κάνεις επανεκκίνηση και επιλέγεις Ubuntu από το μενού του Grub.
Μην επιλέγεις να κάνει boot από τον εξωτερικό από τις επιλογές που σου έχει το PC. Θέλουμε να κάνει boot μέσα από τον Grub που θα έχει εγκατασταθεί στον εσωτερικό σκληρό.
Επίσης, να θυμάσαι ότι κάθε φορά που θα κάνεις update τον πυρήνα θα πρέπει να κάνεις μια παρόμοια (εκτός κάποια βήματα) διαδικασία - πριν το reboot για να αποφύγεις το LiveCD..
Καλή τύχη! icon_smile.gif
Τώρα που το ξαναβλέπω νομίζω ότι τελικά στο βήμα 3 και 4 πρέπει να κάνουμε edit τα αρχεία /etc/mkinitramfs/modules και /etc/mkinitramfs/initramfs.conf γιατί αυτά θα κοιτάξει η εντολή mkinitramfs

This post has been edited by Fangel: 13/09/2006 - 21:09

Know thy self ...
0

#7 User is offline   Anounakis 

• Εγγραφή 14/08/2006

Δημοσιεύτηκε 13/09/2006 - 16:42

Δεν ξέρω αν διδάσκεις κάπου , αλλά για καθηγητής κάνεις σίγουρα... up.gif
Η μεταδοτικότητα είναι σίγουρα από τα προτερήματά σου.

Έχω 2Gb μνήμη γιαυτό δεν έκανα swap.

- Logic Platinum?

Cubase & Nuedo για την σύνθεση.
και διάφορα άλλα για άλλες επεξεργασίες
wavelab , recycle κτλ...

Φαντάσου να έκανε το untubu τα όλα τα partitions linux format??
Ένα μικρό κλίκ δεξιά είναι η καταστροφή
Άσε που η θάλλασα δεν είναι και μακριά...
Παρέα με τα ψάρια fish.gif θα έκανα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο...

Νομίζω πως με τις οδηγίες σου θα τα καταφέρω.
Πιάνω δουλειά αμέσως...

Ευχαριστώ (για πολλοστή φορά)

....
0

#8 User is offline   Fangel 

• Εγγραφή 08/12/2003

Δημοσιεύτηκε 13/09/2006 - 20:46

blush.gif Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενεργοί χρήστες του Techteam, του Linux κυρίως forum, (γιατί σε αυτό δραστηριοποιούμαι βασικά) αγαπούν αυτό που κάνουν, το κάνουν γιατί τους αρέσει και θέλουν να μεταδώσουν ότι γνώση αποκομίζουν σε όσους περισσότερους μπορούνε - όπως και το Linux νομίζω. Περιμένω αποτελέσματα και προβλήματα..By the way είναι ubuntu και όχι untubu icon_tooth.gif
[offtopic]Το Logic Platinum το χρησιμοποιεί ο ξαδερφός μου που ασχολείται. Έχει και το Cubase αλλά κυρίως το Logic χρησιμοποιεί. Δες το, ίσως σε ενδιαφέρει icon_smile.gif [/offtopic]

Know thy self ...
0

#9 User is offline   senninha 

• Εγγραφή 07/02/2007

Δημοσιεύτηκε 07/02/2007 - 19:37

Έχω στα χέρια μου μια διανομή του Ubuntu 6.06 LTS από το περιοδικό LINUX format και έλεγα να το βάλω κι εγώ στον εξωτερικό σκληρό δίσκο του Laptop μου. Και εγώ δεν θέλω να πειράξω καθόλου τον εσωτερικό σκληρό και ενα κομμάτι του εξωτερικού διότι τα Windows μου είναι απαραίτητα για το AutoCAD και το Laptop πρέπει να είναι λειτουργήσιμο για την δουλεια μου σε περίπτωση λάθους εγκατάστασης.

Η διανομή σύμφωνα με το περιοδικό κάνει την εγκατάσταση σε παραθυρικό περιβάλλον με πολύ λίγες έως ελάχιστες παρεμβάσεις από τον χρήστη. Εξακολουθώ να χρειάζομαι να κάνω τα παραπάνω που αναφέρονται και πως θα παρακάμψω την αυτόματη δαδικασία.

Και τι γίνεται με το grub εαν ο εξωτερικός σκληρός δεν είναι συνδεδεμένος? Εξακολουθεί να σε αφήνει να ανοίξεις τα windows ή κολάει αφού δεν βλέπει το Ubundu πουθενά?

0

#10 User is offline   fog 

• Group: Super Moderators
  • Εγγραφή 04/09/2004

Δημοσιεύτηκε 07/02/2007 - 19:44

Παράθεση(senninha @ 7/2/2007, 19:37) View Post
Και τι γίνεται με το grub εαν ο εξωτερικός σκληρός δεν είναι συνδεδεμένος? Εξακολουθεί να σε αφήνει να ανοίξεις τα windows ή κολάει αφού δεν βλέπει το Ubundu πουθενά?

Όπως είπαμε και εδώ, ΑΝ ο grub είναι στον εξωτερικό και ΑΝ αυτός λείπει, ο υπολογιστής bootάρει κανονικά
από το λειτουργικό που βρίσκεται στον σκληρό δίσκο. Τελεία.
0

Share on Facebook

Share on Tumblr

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα
0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 κρυφά μέλη