TechTeam Community: Εκκινηση 3Φ κινητηρα με Υ/Δ - TechTeam Community

Jump to content

Forum Ηλεκτρολογία

Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται σε αυτό το forum θα πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.
Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Εκκινηση 3Φ κινητηρα με Υ/Δ χρονος μεταγωγης απο αστερα σε τρίγωνο, ποια η ισχύ των ρελε? Αξιολόγηση θέματος: -----

#1 User is offline   corsakias5146 

• Group: Μέλη
  • Εγγραφή 30/05/2005

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 18:05

Εχω ενα κινητηρα που χωρις φορτίο ξεκιναει με ενα κοχλια μεταφορας καλαμποκιου, μετα μπαίνει και ενα επιπλεον φορτιο με ιμαντες. Βαση πινακιδας ειναι 37 kw ( ή 37hp???) και το ρευμα τριγώνου σε λειτουργια με πλήρες φορτίο ειναι 23 Α. Αρα
Το θέμα που έχω είναι σε ποσο χρόνο πρέπει να κανω τη μεταγωγη απο αστέρα σε τρίγωνο? Μεχρι στιγμής το χρονικο ήταν στα ~9 +sec αλλα απο ακουστικη και παρατηρωντας επίσης την αμπεροτσιμπήδα, κρίνω το χρόνο υπερβολικό. Σε 4-5sec εχει φτασει στις μεγιστες στροφές του. Λογικα πρέπει να μειώσω το χρόνο αλλα δεν είμαι σιγουρος μιας και μου φαινεται λίγος όπως επισης και σε βιβλια εχω διαβασει εμπειρικα ότι θελει 20-30 sec!!!!!!! :closed:

Εγω γνωριζα απο 9-15 sec αναλογα το κινητηρα αλλα επειδη δεν εχω μεγαλη εμπειρια δεν το κατεχω αρκετα. Να κατεβασω το χρόνο στο ρελε?:secret:

Επισης μια ακομη ψιλοαπορια είναι ποια θα πρέπει να είναι η ονομαστικη αντοχή του κυρίου ρελέ και του τριγώνονου για αυτό το κινητηρα? Θα πρεπει να είναι αναλογα με την ισχυ του κινητηρα ή το μισό μιας και τα ρευματα "μοιράζονται" σε κανονικη λειτουργια?
Αυτό το ρωταω γιατι είχα ενα θεμα με κολλημενα και καμμενα ρελε (κυριο-τριγωνου) μετα απο ζόρικη χρήση και ανεβασμενες θερμοκρασιες.:scratch:

Ψηλιαζομαι οτι είτε ο πινακάς εκανε μακακια είτε αλλαχτηκε ο κινητηρας και μου το κρατανε κρυφο:tooth:
Ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε.

#2 User is offline   Μίλτος 

• Εγγραφή 16/07/2007

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 18:27

Τον χρόνο κατέβασέ τον αφού ακούς ότι στροφάρει ο κινητήρας.

Τα ρελέ του δικτύου και του τριγώνου τα εκλέγεις για 0.58*Ιον και του αστέρα για 0.33*Ιον .

This post has been edited by : 12/09/2010 - 18:29

0

#3 User is offline   ELECTRO7 

• Εγγραφή 21/02/2008

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 19:03

Συμφωνώ με τον Μίλτο για τον χρόνο μεταγωγής, να φανταστείς ότι για κινητήρες που επιτηρώ στα 110kw έχουν χρόνο από 9-12 sec. Μου φαίνονται λογικά τα 5 που βγάζεις ακουστικά.

Όσο για τα ρελέ μιλώντας από δική μου εμπειρία τα ρελέ του δικτύου - τριγώνου τα επιλέγω μία ισχύ κάτω από την ονομαστική του κινητήρα προς αποφυγή μελλοντικής υπερθέρμανσης από υψηλές θερμοκρασιακές συνθήκες και για μεγαλύτερο χρόνο ζωής επαφών τους.:cool:

Το ρελέ του αστέρα με το αντίστοιχο του 0.58* Ιον. που αναφέρει και ο Μίλτος.

Και για να μιλάμε με πραγματικά δεδομένα για την περίπτωσή σου του μοτέρ 37kw - 50 HP βάζεις ρελέ π.χ. ΑΒΒ (ξέρω πως τ απεχθάνεσαι:tooth: ) τύπο A63 στα δικτύου-τριγώνου και Α40 στου αστέρα.
Χρονικό μπορείς να βάλεις ηλεκτρονικό τύπου ΤΕ5S240 0.8-8sec αν χρησιμοποιήσεις 220 στο βοηθητικό.:-)

This post has been edited by ELECTRO7: 12/09/2010 - 19:09

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Α Κτίζε το αύριο...σήμερα!
0

#4 User is offline   corsakias5146 

• Εγγραφή 30/05/2005

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 19:11

Μεσα είστε!:lookaround: ΑΒΒ και τα μυαλα στα καγκελα :tooth:.
Αρα ο πινακάς, μιλτο, σωστα ρελε είχε αν "διαβαζω" σωστα τα στοιχεια γιατι το ρευμα τριγωνου (βαση μετρησης) ειναι 23Α και το ρελε που ειχε αντεχει βαση καταλογου 37Α. Εκτος και αν εννοει ρευμα γραμμη όποτε:sntoup:

Τα Α40 ειχε όλα τα ρελε και στα δικτυου και τριγωνου τα εκαψε 2-3 φορες!! Τωρα εβαλα Α50 στα δύο (γκουμουτσες:ninja:) και πιστευω να μην εχω ξανα το ιδιο πρόβλημα!
Τωρα είμαι κατω μια κατηγορια απο την ονομαστικη, επειδη νομιζω το 37 είναι τα αλογα (αλλωστε δεν βγαινει αλλιως με τον υπολογισμο των ρευματων) ελπιζω να νατεξουν, υπο δύσκολες θερμοκρασιακες συνθηκες!:happy:

This post has been edited by corsakias5146: 12/09/2010 - 19:13

#5 User is offline   ELECTRO7 

• Εγγραφή 21/02/2008

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 19:18

Βάλε ένα νούμερο ..παραπάνω στα ρελέ ...άκου που σου λέω :closed: :jump: :blol::blol:

0

#6 User is offline   corsakias5146 

• Εγγραφή 30/05/2005

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 19:24

Τωρα τα εβαλα, του χρόνου πάλι :thumbsup:!!
Παντως τι μπορει να κανει μια ανεβασμενη θερμοκρασια!!!
Σε υπαρχον μεταλλικο πίνακα υπαρχει καποιος τροπος να εγκαταστησουμε μετεπειτα καποιο τρόπο εξαερισμου-δροσισμου?

#7 User is offline   Μίλτος 

• Εγγραφή 16/07/2007

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 19:29

Στο 0,58*Iον και 0,33*Ιον που έγραψα παραπάνω, Ιον είναι η ονομαστική ένταση της γραμμής (δηλαδή αυτό που λέει το ταμπελάκι του κινητήρα).

Η ένταση λειτουργίας δεν παίζει κάποιο ρόλο στην εκλογή των ρελέ. Πχ ένας κινητήρας μπορεί να δουλεύει πρακτικά άφορτος, με πολύ μικρή ένταση. Στην εκκίνηση όμως, η μέγιστη ένταση είναι ανεξάρτητη από την ένταση λειτουργίας.

This post has been edited by : 12/09/2010 - 19:42

0

#8 User is offline   ELECTRO7 

• Εγγραφή 21/02/2008

Δημοσιεύτηκε 12/09/2010 - 20:30

View Postcorsakias5146, on 12/09/2010 - 19:24, said:

Τωρα τα εβαλα, του χρόνου πάλι :thumbsup:!!
Παντως τι μπορει να κανει μια ανεβασμενη θερμοκρασια!!!
Σε υπαρχον μεταλλικο πίνακα υπαρχει καποιος τροπος να εγκαταστησουμε μετεπειτα καποιο τρόπο εξαερισμου-δροσισμου?

Mια θερμοκρασία .ανω των 30 βαθμών "ρίχνει" τις διατομές των καλωδίων κατά ορισμένα ποσοστά 90%-85% κλπ και επιβαρύνει τις αντοχές των επαφών των ρελέ με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου ζωής των, Ακόμα χαλαρώνει τη σύσφιξη των αγωγών στις επαφές των ρελέ αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσής τους.
Για τον εξαερισμό σου προτείνω εξαεριστηράκι απαγωγής θερμότητας στην επάνω πλευρά του πίνακα μέσω φίλτρου καθώς και φίλτρο εισόδου αέρα στην κάτω πλευρά για σωστή ροή.
0

#9 User is offline   vampiris 

• Εγγραφή 06/01/2010

Δημοσιεύτηκε 13/09/2010 - 14:40

" Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη ρύθμιση του χρονικού του αυτόματου διακόπτη Υ-Δ. Εάν η μεταγωγή από αστέρα σε τρίγωνο γίνει πιο σύντομα, απ’ ότι πρέπει, αφ’ ενός δεν εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα πλεονεκτήματα του τρόπου εκκίνησης κατά Υ-Δ, αφ΄ετέρου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καίγονται οι ασφάλειες τήξεως του κυκλώματος ισχύος κατά την εκκίνηση και μετά από μερικές εκκινήσεις θα καταστραφούν οι κύριες επαφές του ηλεκτρονόμου του τριγώνου. Αυτό γιατί οι ασφάλειες και ο ηλεκτρονόμος του τριγώνου έχουν επιλεγεί για μικρότερο ρεύμα εκκίνησης κατά την μεταγωγή από αστέρα σε τρίγωνο. Εάν η μεταγωγή γίνει καθυστερημένα, έχουμε μείωση της ισχύος και της ροπής στρέψης του κινητήρα στο χρονικό διάστημα της καθυστέρησης με αποτέλεσμα όχι σωστή λειτουργία του κινητήρα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Όπως αναφέρθηκε, η μεταγωγή πρέπει να γίνει, όταν ο κινητήρας αποκτήσει μια ταχύτητα που δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο. Ο χρόνος μεταγωγής μπορεί να υπολογιστεί εμπειρικά από τον θόρυβο του κινητήρα καθώς επιταχύνεται. Ακριβέστερα ο χρόνος μεταγωγής υπολογίζεται από την ένταση του ρεύματος που απορροφά ο κινητήρας από το δίκτυο κατά την εκκίνηση. Η μεταγωγή από αστέρα σε τρίγωνο πρέπει να γίνει την χρονική στιγμή κατά την οποία το ρεύμα που απορροφά ο κινητήρας αμέσως μετά την μεταγωγή σε τρίγωνο ( η αιχμή του ρεύματος ) φθάνει περίπου 2 φορές το ονομαστικό ρεύμα του κινητήρα. Μετρώντας με ένα αμπερόμετρο το ρεύμα εκκίνησης του κινητήρα υπολογίζουμε τον χρόνο που θα πρέπει να ρυθμίσουμε το χρονικό."

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ Α’ ΤΟΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Β’ ΤΑΞΗ 1ου ΚΥΚΛΟΥ

Η επιλογή των ηλεκτρονόμων μια βαθμίδα κάτω από την ονομαστική ισχύ του κινητήρα είναι ένα καλός τρόπος επιλογής. Εξάλλου και οι εταιρίες δίνουν έτοιμους πίνακες για να επιλέξεις τους ηλεκτρονόμους. Υπάρχουν και προγραμματάκια που σου δίνουν τα στοιχεία των ηλεκτρονόμων (αναλόγως την εταιρία) κυρίως-αστέρα-τριγώνου κ.τ.λ..

Της Siemens το Electronic Selection Slide Rule στο παρακάτω link:

www.swe.siemens.com/greece/internet/el/pss/industry/IC/home/Pages/Contact.aspx

και της ΑΒΒ το Motor Starting Solution New version 1.01 στο παρακάτω link:

http://www.abb.com/p...aac100741.aspx.

Ο πόλεμος ενάντια στο "matrix" τελείωσε και το μέλλον ανήκει στους "hackers"...
0

Share on Facebook

Share on Tumblr

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα
0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 κρυφά μέλη