Page 1 of 1
Φωτιστικο με φθοριου lampa Τ5 Φωτιστικο με φθοριου lampa Τ5
Δημοσιεύτηκε 04/09/2010 - 17:10
Καλησπερα,
θα ηθελα μια βοηθεια στο εξης:
εχω ενα ετοιμο φωτιστικο 1,50cm με λαμπα φθοριου Τ5, του δινω ρευμα και αναβει, πως θα μπορεσω να το ντιμαρω,
τι να χρησιμοποιησω για διακοπτη ντιμερ??
(οι επαφες 1,,,10v πανω στον Μ/Σ ειναι κενες).
Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια εκ των προτερων.
Δημοσιεύτηκε 05/09/2010 - 09:47
Μήπως εννοείς ballast; Για ποιον Μ/Σ μιλάς;
Για ντιμάρεις ένα φωτιστικό φθορισμού θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις ηλεκτρονικό ballast dimable που σου δίνει δηλαδή την δυνατότητα να ρυθμίζεις την φωτεινότητα. Προσωπικά έχω κάνει τέτοια σύνδεση σε ballast της osram αλλά η εντολή για το ντιμάρισμα γινόταν με 230V και όχι με 10V. Είχε δύο επαφές για τον έλεγχο της φωτεινότητας του λαμπτήρα. Στην μια ο ουδέτερος και στην άλλη πήγαινε η φάση που την περνάς μέσα από ένα μπουτόν.
Εάν τώρα εννοείς ότι το ballast που έχει πάνω το φωτιστικό είναι dimable και δέχεται 10V, θα κάνεις κάτι αντίστοιχο αλλά θα πρέπει να πάρεις από κάποιο τροφοδοτικό ή Μ/Σ αυτά τα 10V (δεν θυμάμαι εάν είναι συνεχές ή εναλλασσόμενο). Η osram έχει και συγκεκριμένους περιστροφικούς διακόπτες dimmer για τον έλεγχο των ballast με τα 10V, αλλά νομίζω (για να μην σε πάρω στον λαιμό μου) ότι και ένα μπουτόν θα σου κάνει την δουλειά. Νομίζω ότι αυτά τα ballast με τα 10V χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις με πολλά φωτιστικά και όχι για τον έλεγχο κάποιων μεμονωμένων... Αυτά τα "τροφοδοτικά", αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι, συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να ελέγχουν φωτιστικά αρκετών kW. Το σύστημα αυτό της osram λέγεται dali quicktronic, εάν θέλεις να βρεις περισσότερες πληροφορίες επ' αυτού!
Σιγουρέψου πρώτα ότι το ballast του φωτιστικού μπορεί να ντιμαριστεί και εάν δεν καταφέρεις να βρεις άκρη για την συνδεσμολογία, δώσε μας τον τύπο και τα λοιπά στοιχεία για να σε βοηθήσει κάποιος!
Για ντιμάρεις ένα φωτιστικό φθορισμού θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις ηλεκτρονικό ballast dimable που σου δίνει δηλαδή την δυνατότητα να ρυθμίζεις την φωτεινότητα. Προσωπικά έχω κάνει τέτοια σύνδεση σε ballast της osram αλλά η εντολή για το ντιμάρισμα γινόταν με 230V και όχι με 10V. Είχε δύο επαφές για τον έλεγχο της φωτεινότητας του λαμπτήρα. Στην μια ο ουδέτερος και στην άλλη πήγαινε η φάση που την περνάς μέσα από ένα μπουτόν.
Εάν τώρα εννοείς ότι το ballast που έχει πάνω το φωτιστικό είναι dimable και δέχεται 10V, θα κάνεις κάτι αντίστοιχο αλλά θα πρέπει να πάρεις από κάποιο τροφοδοτικό ή Μ/Σ αυτά τα 10V (δεν θυμάμαι εάν είναι συνεχές ή εναλλασσόμενο). Η osram έχει και συγκεκριμένους περιστροφικούς διακόπτες dimmer για τον έλεγχο των ballast με τα 10V, αλλά νομίζω (για να μην σε πάρω στον λαιμό μου) ότι και ένα μπουτόν θα σου κάνει την δουλειά. Νομίζω ότι αυτά τα ballast με τα 10V χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις με πολλά φωτιστικά και όχι για τον έλεγχο κάποιων μεμονωμένων... Αυτά τα "τροφοδοτικά", αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι, συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να ελέγχουν φωτιστικά αρκετών kW. Το σύστημα αυτό της osram λέγεται dali quicktronic, εάν θέλεις να βρεις περισσότερες πληροφορίες επ' αυτού!
Σιγουρέψου πρώτα ότι το ballast του φωτιστικού μπορεί να ντιμαριστεί και εάν δεν καταφέρεις να βρεις άκρη για την συνδεσμολογία, δώσε μας τον τύπο και τα λοιπά στοιχεία για να σε βοηθήσει κάποιος!
Ο πόλεμος ενάντια στο "matrix" τελείωσε και το μέλλον ανήκει στους "hackers"...
Δημοσιεύτηκε 06/09/2010 - 08:22
Καλημερα,
εχω ενα ηλεκτρονικο ballast της osram με αυτα τα χαρακτηριστικα: quicktronic inteligent, qti 1*35/49/80 DIM,
νομιζω πως ντιμαρει αλλα δεν γνωριζω με τι μεσο μπορει να γινει.
Ευχαριστω πολυ ξανα!!
εχω ενα ηλεκτρονικο ballast της osram με αυτα τα χαρακτηριστικα: quicktronic inteligent, qti 1*35/49/80 DIM,
νομιζω πως ντιμαρει αλλα δεν γνωριζω με τι μεσο μπορει να γινει.
Ευχαριστω πολυ ξανα!!
Δημοσιεύτηκε 06/09/2010 - 09:23
Το ballast που περιγράφεις ντιμάρεται (είναι dimmable, με δύο m)! Κάπου έχει δύο αριθμούς, 4 και 5, όπου είναι η είσοδος του σήματος για τον έλεγχος της φωτεινότητας του λαμπτήρα. Αν εκεί γράφει DA και στις δύο θέσεις τότε συνδέεται με τον τρόπο που περιέγραψα στο προηγούμενο μήνυμα. Αν γράφει 1-10V και 0.6 mA τότε θα πρέπει να πάρει μια εναλλασσόμενη τάση 10V. Ρίξε μια ματιά και πες μας...Αν και δεν νομίζω να σου έδωσαν με 10V. Επειδή δεν είμαι και απολύτως σίγουρος για την σύνδεση, αυτών με το σήμα ελέγχου 1-10V, μην με κατηγορήσεις εάν καεί!
Ο πόλεμος ενάντια στο "matrix" τελείωσε και το μέλλον ανήκει στους "hackers"...
Δημοσιεύτηκε 06/09/2010 - 11:21
άμα στείλεις 10Vac στην είσοδο των 1-10V μπορεί και να καεί μπορεί όχι αλλά πάντως δεν θα λειτουργήσει. Άμα συνδέσεις ένα ποτενσιόμετρο 100klog τότε θα κάνεις dimming, αλλά θα χρειαστεί και ένας κλασικός διακόπτης για να ανοιγοκλείνεις τον λαμπτήρα, οπότε παίρνεις ένα dim mcu που είναι έτοιμο.
Άμα είσαι άτυχος και έχεις ballast σε πρωτόκολλο dali τότε παίρνεις ένα dali mcu
Άμα είσαι άτυχος και έχεις ballast σε πρωτόκολλο dali τότε παίρνεις ένα dali mcu
This post has been edited by nvel: 06/09/2010 - 11:27
Page 1 of 1

Help