TechTeam Community: Κατανομή φορτίου... Sos!!! - TechTeam Community

Jump to content

Forum Ηλεκτρολογία

Προσοχή: Οι οδηγίες που δίνονται σε αυτό το forum θα πρέπει να εφαρμόζονται από άτομα με εξουσιοδότηση από τον νόμο για την πραγματοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και τις απαραίτητες γνώσεις. Μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για όσους πραγματοποιούν τις εργασίες, αλλά και για το κοινό.
Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Κατανομή φορτίου... Sos!!! Αξιολόγηση θέματος: -----

#1 User is offline   drdaglis 

• Group: Μέλη
  • Εγγραφή 10/03/2008

Δημοσιεύτηκε 06/05/2010 - 17:00

Καλησπέρα σας. Στην δουλειά μου έχουμε ένα κομπρεσέρ αέρα το οποιο τραβάει 170A ρεύμα. Η διατομή του καλωδίου παροχής είναι 4x35 τετραγωνικά χιλιοστά. Είναι πολύ μικρή για αυτό το μηχάνημα και χρειάζομαι τουλάχιστον 4x75 τετραγωνικά χιλιοστά. Θα πρέπει λοιπόν να το αλλάξω καθώς το καλώδιο ζεσταίνεται και η θερμογραφια δείχνει τρελά νούμερα. Το αφεντικό μου, που είναι χημικός μηχανικός, μου πρότεινε το έξεις για να γλιτώσει λεφτά: Στο είδη υπάρχον καλώδιο να συνδέσω άλλο ένα καλώδιο 4x35 τετραγωνικά χιλιοστά(δηλαδή να τραβήξω ένα καλώδιο 4x35 τετραγωνικά χιλιοστά και να το συνδέσω πάνω στην είδη υπάρχουσα παροχή). Εδώ έρχομαι να ρωτήσω το έξεις(γιατί του είπα θα το σκεφτώ και θα του πω): Θα μπορέσει να ισομοιραστεί το ρεύμα στα δυο καλώδια, δηλαδή αν το μηχάνημα τραβάει 170A να μοιραστεί το ρεύμα στα δυο καλώδια ίδιας διατομής, από 85A στο κάθε καλώδιο; Σας παρακαλώ πολύ αν γνωρίζει κάποιος να μου πει αν ισχύει αυτή η θεωρία που αναφέρω παραπάνω, σχετικά με την κατανομή του ρεύματος σε δυο ίδιας διατομής καλώδια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Βάζω και μια φωτογραφία για το τι θέλω να κάνω αν τυχόν δεν καταλάβατε από τα παραπάνω.

Συνημμένα αρχεία

0

#2 User is offline   JOUN 

• Εγγραφή 02/02/2007

Δημοσιεύτηκε 06/05/2010 - 18:22

Αφου μιλαμε για ιδιες διατομες ναι ισχυει.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός .Ε
0

#3 User is offline   Pisces 

• Εγγραφή 31/12/2009

Δημοσιεύτηκε 06/05/2010 - 18:28

Κατά την γνώμη μου είναι σωστό. Το έχω δει σε πολλές εφαρμογές. Είναι ευκολότερο να εγκαταστήσεις και να δουλέψεις καλώδιο 35 τετραγωνικά χιλιοστά πάρα 75. Είναι ασφαλής κατασκευή. Δεν θα έχεις πρόβλημα.
0

#4 User is offline   drdaglis 

• Εγγραφή 10/03/2008

Δημοσιεύτηκε 06/05/2010 - 18:36

View PostPisces, on 06/05/2010 - 18:28, said:

Κατά την γνώμη μου είναι σωστό. Το έχω δει σε πολλές εφαρμογές. Είναι ευκολότερο να εγκαταστήσεις και να δουλέψεις καλώδιο 35 τετραγωνικά χιλιοστά πάρα 75. Είναι ασφαλής κατασκευή. Δεν θα έχεις πρόβλημα.

Ευχαριστώ και τους δύο παιδία να είστε καλά!!!
0

#5 User is offline   LEFAS 

• Εγγραφή 24/04/2009

Δημοσιεύτηκε 07/05/2010 - 00:02

δεν υπάρχει πρόβλημα κοίτα και http://www.techteam...._1&#entry479595
0

#6 User is offline   billy the kid 

• Εγγραφή 24/01/2006

Δημοσιεύτηκε 08/05/2010 - 18:43

Αυτό που λές μπορεί να γίνει όπως εχει αναλυθεί και σε άλλο post αλλά να προσέξεις να είναι ίδιο το μήκος αγωγών ώστε να παρουσίαζουν την ίδια αντίσταση και ΠΡΟΣΟΧΗ όσο και να κοστίσει, να ασφαλίσεις χωριστά και τα δύο καλώδια στο σημείο της αναχώρησης με μαχαιρωτές ασφάλειες και εαν είναι δυνατόν με αυτόματους διακόπτες ισχύος.Απο ότι έχω δεί, πινακάδικα που έχουν αναχώρηση 2 παράλληλων καλωδίων όπως στην περίπτωσή σου τα ασφαλίζουν και τα δύο μαζί με ένα διακόπτη ισχύος. Κατα τη γνώμη μου είναι λίγο επικύνδυνο διότι σε περίπτωση που σκάσει κάπου το ένα καλώδιο, το άλλο θα πάρει όλο το ρεύμα αφού η προστασία θα είναι και για τα δύο. πχ εχεις 2 καλώδια 4x35mmq και ένα φορτίο 170Α τα καλώδια αντέχει 125Α το ένα οπότε σε απόλυτη συμμετρία θα έχεις 85Α ανα καλώδιο. Εαν εσύ τα προστατέψεις μαζί με ενα αυτόματο διακόπτη τον οποίο θα ρυθμίσεις στα 180Α ή μια μαχαιρωτή ασφάλεια 200Α και σκάσει κάπου το ένα καλώδιο, το άλλο θα πάρει και τα 170Α του μηχανήματος ενώ η ασφάλισή του θα είναι 180Α ή 200Α η ασφάλιση και των 2 μαζί δηλαδή. Τις συνέπιες τις φαντάζεσαι. Επίσης εαν το κόστος είναι μεγάλο να τα ασφαλίσεις ξεχωριστά το οποίο δεν είναι μεγάλο, μπορείς εναλλακτικά να βάλεις Ηall Μ/Σ έντασης σε κάθε αγωγό και θα μετράς ξεχωριστά το ρεύμα στον καθένα οπότε εαν ανέβει πάνω απο αυτό που θα το έχεις ρυθμίσει, να σταματήσει το μηχανημα. Επίσης να σου πώ οτι ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται αρκετά και με παραπάνω απο 2 παράλληλα καλώδια διότι όσο μεγαλύτερο καλώδιο τόσο δυσκολότερο να τοποθετηθεί και εαν σου σκάσει σε κάποια περίπτωση το κόστος αντικατάστασής του είναι πολύ μικρότερο, άσε που με καλώδια παραλληλα έχεις λιγότερες θερμοκρασίες και καλύτερη ποιότητα παρεχόμενης ισχύος.

ΥΓ σου στέλνω ένα σχεδιάκι........
0

#7 User is offline   LEFAS 

• Εγγραφή 24/04/2009

Δημοσιεύτηκε 08/05/2010 - 19:31

View Postbilly the kid, on 08/05/2010 - 18:43, said:

Αυτό που λές μπορεί να γίνει όπως εχει αναλυθεί και σε άλλο post αλλά να προσέξεις να είναι ίδιο το μήκος αγωγών ώστε να παρουσίαζουν την ίδια αντίσταση και ΠΡΟΣΟΧΗ όσο και να κοστίσει, να ασφαλίσεις χωριστά και τα δύο καλώδια στο σημείο της αναχώρησης με μαχαιρωτές ασφάλειες και εαν είναι δυνατόν με αυτόματους διακόπτες ισχύος.Απο ότι έχω δεί, πινακάδικα που έχουν αναχώρηση 2 παράλληλων καλωδίων όπως στην περίπτωσή σου τα ασφαλίζουν και τα δύο μαζί με ένα διακόπτη ισχύος. Κατα τη γνώμη μου είναι λίγο επικύνδυνο διότι σε περίπτωση που σκάσει κάπου το ένα καλώδιο, το άλλο θα πάρει όλο το ρεύμα αφού η προστασία θα είναι και για τα δύο. πχ εχεις 2 καλώδια 4x35mmq και ένα φορτίο 170Α τα καλώδια αντέχει 125Α το ένα οπότε σε απόλυτη συμμετρία θα έχεις 85Α ανα καλώδιο. Εαν εσύ τα προστατέψεις μαζί με ενα αυτόματο διακόπτη τον οποίο θα ρυθμίσεις στα 180Α ή μια μαχαιρωτή ασφάλεια 200Α και σκάσει κάπου το ένα καλώδιο, το άλλο θα πάρει και τα 170Α του μηχανήματος ενώ η ασφάλισή του θα είναι 180Α ή 200Α η ασφάλιση και των 2 μαζί δηλαδή. Τις συνέπιες τις φαντάζεσαι. Επίσης εαν το κόστος είναι μεγάλο να τα ασφαλίσεις ξεχωριστά το οποίο δεν είναι μεγάλο, μπορείς εναλλακτικά να βάλεις Ηall Μ/Σ έντασης σε κάθε αγωγό και θα μετράς ξεχωριστά το ρεύμα στον καθένα οπότε εαν ανέβει πάνω απο αυτό που θα το έχεις ρυθμίσει, να σταματήσει το μηχανημα. Επίσης να σου πώ οτι ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται αρκετά και με παραπάνω απο 2 παράλληλα καλώδια διότι όσο μεγαλύτερο καλώδιο τόσο δυσκολότερο να τοποθετηθεί και εαν σου σκάσει σε κάποια περίπτωση το κόστος αντικατάστασής του είναι πολύ μικρότερο, άσε που με καλώδια παραλληλα έχεις λιγότερες θερμοκρασίες και καλύτερη ποιότητα παρεχόμενης ισχύος.

ΥΓ σου στέλνω ένα σχεδιάκι........

Σωστός ο << παίχτης>>‼ δεν το είχα φανταστεί‼

0

Share on Facebook

Share on Tumblr

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα
0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 κρυφά μέλη